Dowladda Sweden ayaa la sheegay in ay dib u billaabi doonto isu keenida qoysaska kala maqan ee wadankaasi kunool.

SOMALI & SWEDISH

undefinedHalkaan ka akhri

Xisbiyada hantigoosiga ee dalkan Sweden xukuma iyo xisbiga deegaanKa ee loo yaqaan Miljöpartiet ayaa ku heshiiyey sidii loogu fududayn lahaa qoysaska Soomaalida ee ay ka maqan yihiin caroortooda iyo eheladooda kale ee ka maqan.

Xisbiga deegaanka ayaa laga soo xigtay in ay dawladda kula heshiiyeen qaabkii loogu fududayn lahaa qoysaska kala xanniban inay isu yimmaadeen, maadaamma bay yiraahdeen lugu xiri jirey Paasaboor la aqoonsan yahay in uu qofku layimmaado, taasoo Soomaalida badan oo ay qoysaskoodii kamaqnaayeen xannibaad kunoqotay, sidaa awgeed bay yiraahdeen waxaan hadda kawada heshiinay in caqabaddaa meesha laga saaro si ay qoysasku isugu yimaadaan.

Waxaa sida muuqata la go’aamiyey in isu keenidda qoysaska kala maqan la billaabo wixii ka dambeeya 1-da bisha July ee sanadka 2012, taasoo lagu xiray in dhiiga loo yaqaan (DNA) la iska qaadi doono waa caruurta iyo waalidiintooda, inta wakhtigaa ka horraysana waxaa la guda gali doonaa diyaarinta qaabkii loo mari lahaa hirgalinta hawshaas sida badalidda sharciga xannibaadda keenay iwm.

Hadalkaan ayaa waxaa uu kafarxiyay Soomaalida kala maqan, taas oo xanibaadan la saaray bishii April ee sanadii 2010-ka, waxaana ay dib u midoobi doonaan sannadka soo socda, hadii Alle ina gaarsiiyo.

QORAALKA OO AF SWEDISH AH HOOS KA AKHRI: –

Asylavtal återförenar familjer
Publicerad 18 september 2011 – 09:56
Uppdaterad 18 september 2011 – 10:29

Tusentals splittrade somaliska familjer kan återförenas från den 1 juli 2012, sedan regeringen och Miljöpartiet tagit ett första steg mot en gemensam migrationspolitik. Återföreningen har hindrats av att Sverige underkänt somaliernas id-handlingar.

-För Miljöpartiets del har just frågan om anhöriginvandring varit en väldigt prioriterad fråga eftersom det är någonting som berör väldigt många människor, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet.

-Särskilt eftersom situationen i Somalia är så otroligt besvärlig med både svält och inbördeskrig, har det varit väldigt viktigt för oss att vi kan komma fram med en förändring när det gäller just anhöriginvandring.
Inte ens DNA-tester har accepterats

Kraven på styrkt identitet har tidigare gjort det svårt för bland annat somalier att återförenas med släktingar i Sverige. Inte ens DNA-tester har tidigare räckt för att bevisa släktskap, något som nu kommer att ändras, enligt Maria Ferm.

-Vi kommer även att kolla på andra lösningar, säger hon.
Avtalet ger också papperslösa barn rätt att gå i skolan, skriverDagens Nyheter, något som utbildningsministern Jan Björklund tidigare lovat till nästa år.

För att det ska bli möjligt måste han ha ett förslag klart senast i mars 2012.
Billström nöjd

Miljöpartiet och regeringen enades i mars om en ramöverenskommelse om migrations- och asylpolitiken. I höstbudgeten avsätts nu 850 miljoner kronor till lagändringar om anhöriginvandring och skolgång för papperslösa barn.

-Det finns fortfarande frågor kvar som behöver lösas, men det är de två som vi har diskuterat fram och hittat olika ingångar till, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Han är nöjd med att Miljöpartiet stödjer regeringens hela migrationspolitik i budgeten, till exempel när det gäller frågan om att flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar ska återvända till sina hemländer.

-För regeringen har det varit väldigt viktigt att få en plattform för att kunna arbeta under de kommande åren fram till 2014 med migrations- och asylpolitiken som en helhet, säger Billström.

Migrationsministern vet ännu inte vilken fråga inom ramöverenskommelsen som står näst på tur.

-Det får vi ju se. Här närmast måste vi se till att slutföra förhandlingarna kring bland annat det så kallade återvändandedirektivet.

SomaliSwiss Sweden

SomaliSwiss@hotmail.com

%d bloggers like this: